tisdag 14 juni 2016

Man kan inte göra revolution utan att knäcka ägg


http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/eu-referendum-poll-brexit-leave-campaign-10-point-lead-remain-boris-johnson-nigel-farage-david-a7075131.html

Om de som vill att Storbritannien skall lämna EU förlorar, beror det förmodligen på valfusk.

***

Minns en intervju på Axess TV med Roger Scruton i vilken denne ordagrant kallade EU en "konspiration". Och jag instämmer.

EU var aldrig tänkt som enbart ett frihandelsområde. Hela tiden fanns en plan om att steg för steg bygga en politisk och monetär union. Ett Europas förenta stater, trots helt andra förutsättningarna än de som rått när USA bildades.

Hade ambitionerna ställts lägre, hade vi aldrig haft varken Greklands-krisen eller Storbritanniens sannolika utträde ur EU.

Inte heller hade vi haft en migrationskris, eftersom vi inte haft något Schengen.

Samtidigt är det lite svårt att tro att de ekonomiska och politiska eliter som skapade EU inte insåg riskerna. Det är svårt att tro att de var godhjärtade, men naiva.

Som indicium låt mig anföra Greklands inval i den monetära unionen. Innan det ägde rum, hade man i bl a DN kunnat läsa om EU-revisorer som avrådde, eftersom landet redan då var insolvent. Men så dök amerikanska Goldman & Sachs upp och friserade räkenskaperna och bingo så var en ekonomisk risk med potential att sänka EMU en medlem i densamma. Ungefär som att låta räven sova i hönshuset.

Kanske det var avsikten? En snabbväg till en hårdare och nödvändig styrning av samtliga medlemsstaters ekonomier? Något som förre ordförande i EU-kommissionen, Barosso, inte var sen att föreslå.

Det talas ofta om lobbyverksamhet och det accepteras att sådan pågår i det fördolda. Den som hävdar denna uppenbara sanning avfärdas inte som "konspirationsteoretiker". Fast det i verkligheten finns inte bara en utan ett flertal ständigt aktiva konspirationer. Men själva ordet konspiration har vi fått lära oss -via klassisk pavlovsk betingning - är den korkades sätt att förklara en "komplex verklighet".

Språkets makt över tanken, alltså. Och hur det övre samhällsskiktet, speciellt dess "tankesmedjor", strör ut nya ord och floskler som banar sig väg ned i det allmänna samtalet, och styr dess förutsättningar.

Så hur skall demokratin räddas undan EU? Vårt land sitter fast i en rävsax, så en kapning av benet kommer skapa ett nationellt trauma, men bättre det än att hela kroppen går förlorad.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar