onsdag 13 juli 2016

Är högerextrema åsikter förbjudna i Tyskland?

Tysk polis har gjort razzior mot ett 60-tal "näthatare".
Citat:
De misstänkta näthatarna tros ha gjort inlägg i en hemlig Facebookgrupp. Personerna ska bland annat ha ”glorifierat nazism och skrivit främlingsfientliga, antisemitiska eller andra högerextrema inlägg och kommentarer”, enligt polisen.
Är inte en hemlig Facebookgrupp jämförbar med ett privat möte? Om man inte i ett sådant får uttrycka "högerextrema" åsikter, så är i praktiken yttrandefriheten avskaffad.

Vidare: om gruppen var hemlig, hur kunde polisen då få reda på den utan att ha bedrivit spioneri på nätet? Skedde det på förekommen anledning eller upptäcktes det när man spionerade på måfå?

Jag finner uppgifterna i SvD oroande. Folk lugnas med att de gripna "glorifierat nazism" (vad är "glorifiera"?), och att ha skrivit antisemitiska inlägg. Inga exempel ges, varför jag svävar i ovisshet om vad som betraktas som antisemitiska inlägg.

Sedan har vi den europeiska arresteringsordern, som medger att en åklagare i Tyskland kan begära en bloggare i Sverige förhörd eller utlämnad för "rasism". Med tanke på hur det ordet missbrukas, så kan även den som inte passar in på beskrivningen ovan ("ha glorifierat nazism och skrivit främlings-
fientliga, antisemitiska eller andra högerextrema inlägg och kommentarer") känna oro.

"Rasism och främlingsfientlighet" är standardetiketten på all kritik mot den katastrofala asylpolitik vi haft.

Är det månne så, att marken så gungar under maktens fötter, att hela samhället är så i gungning, att vi närmar oss ett undantagstillstånd, då demokratiska rättigheter avskaffas?

När kommer makten anse att kritik mot dess företrädare äventyrar den allmänna säkerheten? Vart är vi på väg?

Vad har jag för rättigheter? Har jag rätt att slippa frågor från säkerhetspolisen om syftet med en sådan här bloggning?

Vill man skrämmas när man som i Tyskland ingriper mot vad som i praktiken är regimkritiker?
Vill man få hariga personer som jag att tystna, även om det inte finns någon rättslig grund för att ingripa mot mig?





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar