fredag 8 juli 2016

Några tankar

1) De flesta svenskar har ingen aning om att afro-amerikaner stod för hälften av alla mord i USA mellan 1980 och 2008. Denna häpnadsväckande siffra är något svenska journalister - i den mån de själva vet det - mörkar, för att inte skapa likgiltighet för de svartas situation i USA. Samma modus som används om asylsökandes brottslighet i Sverige.

2) Om och om igen berättar TV:n om amerikanskt polisvåld mot färgade. För balansens skull borde påpekas att de flesta som dödas av amerikansk polis är vita. Inget konstigt med tanke på att vita utgör 63 procent och svarta 12-13 procent. Snarare gör den svarta andelen av befolkningen dess brottslighet betydligt märkvärdigare. Vita män begår våldtäkt mot svarta kvinnor i betydligt lägre grad än vad svarta män våldtar vita kvinnor.

Speciellt det sexualiserade våldet anses olämpligt att rapportera. Censorerna menar att det skulle spä på "atavistiska" föreställningar om svarta mäns "djuriskhet".

Samma fenomen har vi när det gäller asylsökande i Europa, fast det här mer handlar om att motverka ovilligheten att föra en så kallad liberal flyktingpolitik.

Summa summarum: vi har en allmänhet som till stora delar undanhålls fakta och som i alltför liten grad själv aktivt letar fakta i böcker, tidningar och på internet. I fråga om USA kan språkbarriären utgöra ett hinder, vilket dock göra journalistkårens agerande så mycket mer betänkligt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar